baner
zagreb airport
zl zadar  Foto: Zračna luka Zadar U Zračnoj luci Zadar je u srpnju prevezeno 114,000 putnika što je 17.5 % više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Nakon prošlogodišnjeg kolovoza sa 103,000 putnika, ovo je najveći broj putnika prevezenih u jednom mjesecu od osnutka Zračne luke. U kolovozu se očekuje jednako povećanje, pa bi se također po prvi put trebalo dogoditi da se dva mjeseca za redom premaši 100,000 putnika.U prvih sedam mjeseci bilježi se isti trend porasta broja putnika. Od početka godine prevezeno je 320,000 putnika što je 15.6 % više u odnosu na isto razdoblje lani. Do kraja godine ukupni promet bi trebao biti oko 600.000 putnika, što je za 15 posto više u odnosu na prošlogodišnji rekord od 520,000 putnika.
airliner vector  Foto: vectorportalU organizaciji turističke agencije Apollo, tijekom 2018. godine otvaraju se nove linije s Finskom, Švedskom i Norveškom. Od 16.05. do 26.09. zrakoplovni prijevoznik Small Planet Airlines otvara liniju Split - Stockholm, Arlanda. Uspostavlja se i nova linija na relacijama iz dva finska odredišta - od 15.08.-26.09. letjet će se na relaciji Split-Oulu, te od 16.05.-20.06. na relaciji Split - Vaasa, a od 27.06. - 08.08. nova linija povezat će Split i norveško odredište Boda. Na svim linijama prometovat će zrakoplovi tipa Airbus A320.Grčki zrakoplovni prijevoznik Olympis Air uvodi nove linije na relacijama: Zagreb - Atena, tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i subota) od 14. 05. 2018., te Zadar -

Opširnije...

easy  Foto: Zračna luka Zadar Dana 27.7.  je u Zračnu luku Zadar sletio zrakoplov easyJeta na novoj liniji iz Milana. Prvih 136 putnika doputovalo je iz milanske zračne luke Malpensa (MXP), a linija će povezivati Zadar i Milano do 3.rujna. Nakon linije iz Londona riječ je o drugoj liniji easyJeta prema zadarskoj Zračnoj luci.Inače, promet putnika do 25. lipnja za 28% je viši u odnosu na isti mjesec lani. Nakon prošlogodišnjih rekordnih 520,000 putnika, do kraja 2017. godine očekuje se novi rekordan promet.
ANA BoeingU kolovozu u Dubrovnik stiže japanski zrakoplovni prijevoznik ANA, a najavljena su dva dolaska na charter linijama - 12. 08. u 18.25 sati i 26.08. u 20.30 sati. Putnici iz Japana stižu zrakoplovom tipa Boeing 777-300. All Nippon Airways Co., Ltd.,  poznatiji kao ANA, je japanski zračni prijevoznik sa sjedištem u Shiodome City Centru, Tokyo. Zapošljavaju oko 33 000 osoba, te imaju flotu s preko 200 zrakoplova.

Opširnije...

Na inauguracijskom letu Dubai-Zagreb aviokompanije Emirates sudjelovali su i spotteri, koji su zabilježili taj svečani trenutak. Zračna luka Zagreb je izabrala pobjedničke fotografije, te je prigodnim poklonima nagradila sljedeće dobitnike: 1. Marko Ćaćić, 2. Karlo Mudri i 3. Boytronic.
Zračna luka Pula  od 01. srpnja 2017. godine ima novu zrakoplovnu liniju London Heathrow – Pula, zrakoplovne kompanije British Airways.   Zrakoplovi na liniji  Pula – London Heathrow letjet će do 30. rujna 2017. godine dva puta tjedno, utorkom i subotom.   British Airways u Pulu leti zrakoplovima Airbus 319, kapaciteta do 143 putnika i Airbus 320, kapaciteta do 177 putnika.  
  Zračna luka Dubrovnik je 13. srpnja na prigodnoj svečanosti dočekala milijuntog putnika u ovoj godini, gosp. Smith Cameron Neil u Dubrovnik je doputovao zrakoplovom Turkish Airlinesa iz Istanbula. Putnika su dočekali predstavnici Zračne luke Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, kao i predstavnici turističkih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Općine Konavle, te mu uručili prigodne darove. Milijuntog putnika Zračna luka Dubrovnik dočekala je 15 dana ranije nego prethodne godine.    
  Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines prevezao je u utorak, 4. srpnja 2017., milijuntog putnika u ovoj godini. Jubilarna putnica Julia Susanne Halbritter u Split je doputovala na letu OU 413 iz Frankfurta.   Na prigodnoj svečanosti održanoj u Zračnoj luci Split, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa gosp. Krešimir Kučko, darovao je milijuntoj putnici dvije povratne zrakoplovne karte u poslovnoj klasi za jedno od međunarodnih odredišta po njenom izboru. U ime Zračne luke Split, direktor, gosp. Lukša Novak sretnoj putnici uručio je prigodni paket dalmatinskih delicija.  
  Zračna luka Pula je prvi aerodrom u Republici Hrvatskoj koji je proces konverzije svjedodžbe aerodroma prema osnovnim infrastrukturnim uvjetima i zahtjevima Uredbe (EU) br. 139/2014 i provedbenim pravilima iste uspješno priveo kraju čime je osigurana usklađenost sa najnovijim i najstrožim standardima i najboljom preporučenom praksom u području civilnog zrakoplovstva.   Nakon uspješno završenog prvog dijela vezanog uz osnovne infrastrukturne uvjete još slijedi završetak procesa usklađivanja sa navedenom uredbom u dijelu osnovnih operativnih uvjeta što se uskoro i očekuje.    
  Švicarski zrakoplovni prijevoznik Edelweiss Air (WK/EDW) iduće godine u ljetnom redu letenja za 2018. godinu najavio je uvođenje nove linije između Dubrovnika i Züricha. Nova linija će početi s prometom već od početka ljetnog reda letenja, odnosno od 30. ožujka 2018. godine s dvije rotacije tjedno, ponedjeljkom i petkom i ostat će u prometu sve do kraja ljetnog reda letenja do 26. listopada.  
Milijunti putnik ove godine u Zračnoj luci Franjo Tuđman zabilježen je na letu Croatia Airlines-a OU380 Zagreb – Rim, po prvi put u povijesti zračne luke u mjesecu svibnju. Milijunti putnik Zračne luke Franjo Tuđman u 2017. godini je gosp. Mario Debeljak iz Slatine, kojemu je u ime Zračne luke Franjo Tuđman, Ivana Akmadžić, Izvršna direktorica MZLZ Zemaljske usluge d.o.o. uručila prigodni poklon. Prethodnih godina milijunti putnik je zabilježen 04. lipnja 2016. i 12. lipnja 2015. godine.  
Tolić nagrada    Foto: Zračna luka Dubrovnik   Roko Tolić proglašen najmenadžerom, a Zračna luka Dubrovnik najkompanijom   Na konferenciji „Summit 100“, koja se održala u Sarajevu 27. i 28. svibnja generalni direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić izabran je za najuspješnijeg menadžera iz regije jugoistočne i srednje Europe, a Zračna luka Dubrovnik najboljom kompanijom.  
dubrovnik1   Foto: Zračna luka Dubrovnik Dana 12. svibnja 2017. godine svečano je otvoren novi putnički terminal Zračne luke Dubrovnik.   Dovršetkom izgradnje terminala i puštanjem u funkciju riješeni su dugogodišnji problemi prometne zagušenosti i nedostatak prostora s kojima su se putnici susretali tijekom sezonskih mjeseci.  
Dana 27. svibnja 2017. na zadarsku Zračnu luku sletio je prvi zrakoplov kompanije Flybe. 92 putnika doputovalo je zrakoplovom tipa Embraer 195 iz zračne luke London - Southend.   Flybe je nova kompanija u ponudi Zračne luke Zadar i povezivat će Zadar s Londonom dva puta tjedno, subotom i ponedjeljkom sve do sredine rujna.   U isto vrijeme je 154 putnika sletjelo zrakoplovom easyJeta, jednog od vodećih europskih niskotarifnih prijevoznika.   Zrakoplovima ove kompanije Zadar će do 30. rujna biti povezan s Londonom, subotom i srijedom. Od 27. lipnja starta i linija za Milano, koja će Zadar povezivati s ovim talijanskim gradom tri puta tjedno.  
Slika 7 Monarch ZLZG    Foto: Zračna luka Zagreb Točno mjesec dana nakon otvorenja novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ ostvaren je prvi inauguracijski let nove zrakoplovne kompanije. Naime, od 28. travnja vodeća nezavisna zrakoplovna kompanija i turistička tvrtka Monarch iz Velike Britanije započelaje izravne letove iz zračne luke Gatwick, London do Zagreba, a od subote 29. travnja započeli su s izravnim letovima iz Manchestera. Kako su u Monarchu naglasili, njihov glavni cilj je pružiti kvalitetnu povezanost Hrvatske i Velike Britanije po vrlo pristupačnim cijenama.