baner
zagreb airport

 

grip

Snimke Češkog ratnog zrakoplovstva

Fotografije Češkog ratnog zrakoplovstva

Vrlo vjerojatno, nitko do sada nije vidio toliki broj Češkog ratnog zrakoplovstva zajedno, kao u ovom slučaju. Borbeni avioni, straže, strojevi za obuku, piloti, tehničari, osoblje, uključujući kuhare. Sve ovo na pisti zračne baze Časlav. Piloti su za vrijeme kratkog zatvaranja piste, kada je pista bila podvrgnuta popravcima, napravili potpuno jedinstvene snimke.

"To je bila jedinstvena prilika", izjavio je Tomáš Maruščák, glasnogovornik 21. taktične zračne baze u Čáslavu. Ništa slično nikad se nije dogodilo u modernoj povijesti Češkog ratnog zrakoplovstva.

Na prijelazu rujna i listopada došlo je do kratkoročnog zatvaranja zračnog prometa na Časlavskoj zračnoj bazi. JAS-39 Gripen hitni borci premješteni su u zračnu luku Pardubice tijekom tjedan dana zbog modernizacije piste. To je omogućilo letačkim posadama da naprave jedinstvene fotografije i videozapise zrakoplovne i sigurnosne tehnologije. Upravo na pisti, što je inače nezamislivo u normalnom radu zbog zadataka zaštite zračnog prostora koji osiguravaju zaštitu zračnog prostora naše zemlje.

Fotografije karakteriziraju čitavu zračnu bazu, od svih tipovi zrakoplova, preko sigurnosne tehnologije, do osoblja koje vodi bazu. Tijekom nekoliko sati, grupirala se do sada neviđena formacija na pisti – šest JAS-39 Gripen nadzvučnih zrakoplova, L-159 Alca podzvučni zrakoplov te L-39 Albatros uređaji za obuku. Ovdje je, također, bila i vatrogasna, logistička ili aerodromska tehnologija i, naravno, stotine ljudi. Od pilota i mehaničara, preko tehničkog osoblja, vatrogasaca i stražara, koji pridonose sigurnim polijetanjima i slijetanju.

Pripreme su trajale gotovo tri sata, a snimanje je trajalo oko dva sata. U jednom trenutku na pisti je bio značajan dio Češkog ratnog zrakoplova. Na primjer, zrakoplovstvo ima ukupno 14 Gripen borbenih zrakoplova. Četiri među njima imali su oštru izvanrednu situaciju iz zračne luke Pardubice, a dva zrakoplova trenutno su u Švedskoj, gdje prolaze pripremne radove za modernizaciju i prijelaz na novu verziju softvera.

U bazi ima više od 1100 vojnika i državnih službenika, a svi naši članovi osiguravaju naš glavni zadatak - zaštititi zračni prostor Češke Republike", rekao je zapovjednik baze Petr Tománek. Međutim, svi nisu mogli biti na snimkama u istom trenutku zbog promjena prometa i blagdana.

iDnes.czportal najvećih dnevnih novina u Češkoj