baner
zagreb airport

croatiaAirlinesDvanaest kapetana instruktora Croatia Airlinesa dalo je ostavke u znak protesta zbog otkaza instruktorskog ugovora koji je uprava sredinom ovog mjeseca uručila njihovu kolegi kapetanu Andri Šariniću.

U dopisu o ostavkama navode da otkaz ugovora kapetanu Šariniću za mjesto instruktora uprava uopće nije obrazložila.

– Kapetani na linijskom školovanju, instruktori na tipu i ispitivači temelj su stabilnosti i sigurnosti letačkih operacija naše tvrtke – navode instruktori te odaju da se, s obzirom na poslove koje svakodnevno obavljaju, od njih opravdano očekuje visok profesionalni i osobni integritet te predanost poslu i kako je njihov kolega Šarinić promotor tih vrijednosti.

– Atmosfera u kojoj ne možemo otvoreno reći što mislimo, atmosfera straha u kojoj ne znamo hoće li naša odluka, rečenica ili mišljenje biti dovoljno za otkaz, atmosfera u kojoj većina pismenih obraćanja visokopozicioniranih rukovoditelja završava upozorenjima o mogućnosti otkazivanja ugovora o radu, nisu uvjeti u kojima možemo ili želimo raditi svoj posao – navode u dopisu.

Direktor Croatia Airlinesa Krešimir Kučko kaže da je iskoristio svoje diskrecijsko pravo da bira najbliže suradnike pa je tako odlučio otkazati Šariniću instruktorski ugovor te navodi da je Šarinić dugogodišnji instruktor te da želi pomladiti instruktorski kadar u tvrtki. Objašnjava da je Šariniću otkazao samo posao po nalogu, a njih ima stotinjak godišnje u cijeloj kompaniji.

– Dopis instruktora obični je pamflet i dio pritisaka oko kolektivnog ugovora – kaže Kučko. On kategorički odbacuje optužbe za atmosferu straha i kaže da je to čista laž. Kučko kaže i da mu je žao što su instruktori iznijeli takve stavove u dopisu, pogotovo jer su imali dogovoren sastanak sljedećih dana na kojem su mogli sve riješiti. Croatia Airlines, navodi Kučko, ima još šest instruktora na Airbusu i dva na Dashu pa ostavke neće utjecati na poslovanje tvrtke.