baner
zagreb airport

airbus logoAmerički zračni prijevoznici pregovaraju s Airbusom o rekonfiguriranju sjedala u turističkom razredu svojih novih Airbusa A320. Zamisao je da sjedala uz prolaz budu osjetno šira. Dosad su u tom avionu po tri sjedala sa svake strane prolaza jednako široka, svako po 46 centimetara.

Prema novom prijedlogu sjedala uz prolaz bila bi 50 centimetara, zbog čega bi ona u sredini i uz prozor morala biti nešto uža, 43 centimetra. Bilo bi to idealno rješenje za one Amerikance koji antropometrijski imaju ozbiljan problem uglavljivanja u prosječno sjedale ekonomsog razreda (a o jednom takvom problemu smo nedavno pisali).

Airbus je, prema pisanju Business Weeka, američkim prijevoznicima navodno odgovorio da "nema problema" te je čak izračunao da bi se ta sjedala "široka gotovo kao poslovni razred", moglo bez većih problema dopunski naplatiti 10 dolara i da se nitko ne buni. Time, dakako, uža sjedala ne bi bila po pet dolara jeftinija, nego bi kompanija uz malo više brige sa smještajem putnika (djece, mršavijih...) imala priliku za dopunsku zaradu. Od prosječnih 200 sjedala, njih 50 koji su uz prolaz... i nakupi se novca.

Airbus, tvrdi Business Week, također pokušava klijentima izaći u susret kreativnim odgovorima ne bi li stekao neku prednost pred konkurentskim Boeingom. Provjerili su s isporučiteljem standardnih sjedala B/E Aerospaceom je li to moguće i koliko bi to utjecalo na dobavnu cijenu i čini se da su postigli sporazum koji omogućuje da s takvom opcijom nastupe prema kupcima.

U konkurentskim Boeingovim avionima B737, čiji je trup nešto uži, sva su sjedala standardno široka 43 centimetra.