baner
zagreb airport

Dugo planirani let napokon se ostvario!

Kamnik (2.7.2010) – Lansko leto konec avgusta in letos v začetku aprila smo poročali o spustu kamniških jadralnih padalcev s Kredarice. Obakrat so sicer nameravali poleteti z vrha Triglava, a jim je neugoden veter to preprečil in so poleteli »le« s Kredarice. Kot pravi star slovenski pregovor »V tretje gre rado«, jim je v tretji odpravi to danes končno tudi uspelo. V tokratni odpravi je bil sicer samo en padalec iz Kamnika (Klemen Hančič), ostali trije so bili iz Tržiča in Vodic. 

Kamniški udeleženec poleta z jadralnim padalom Klemen Hančič, je o današnjem podvigu povedal: "Triglav nam je le uspel. Po treh poizkusih nam je uspelo poleteti s Triglava. Pregled vremenskih kart glede vetrov  za območje Triglava je bila že moja vsakodnevna stalnica. Če naj bi vetrovi ustrezali našim zahtevam se je pa pojavil problem s snežnimi plazovi, meglo,...Prvi ugodni dan naj bi bil v mesecu aprilu, katerega smo tudi izrabili za poizkus naskoka na vrh, vendar kot je bilo že objavljeno, takrat nam ni uspelo. Preveliko odstopanje vetrov od napovedi in poleteli smo nižje Kredarice.(povezava). Za  današnji dan pa so bile možnosti tudi nekje 50% da izvedemo let z vrha.

S hojo smo začeli ob 2h zjutraj iz doline Krme. Tokrat sem bil v odpravi edini Kamničan, Uroš Komac in Jure Kurnik (inštruktor jadralnega padalstva in pilot tandem padala) sta iz Tržiča, Brane Zupan pa je iz Vodic. Žal se nam zaradi šolskih obveznosti ni mogel pridružiti Matej Kališnik, ki je po mojem mnenju tudi sposoben poleteti iz tako zahtevnega vrha.

Pot nas je vodila do doma na Planiki, ki je edina kopna do vrha Triglava. 5.15 h smo prispeli do koče Planika, v kateri smo se malo okrepčali s čajem in ob 6h nadaljevali proti Triglavu, katerega smo dosegli ob 7.15 h. Vetrovne razmere so sprva kazale zelo ugodno, pihal je jugozahodni veter 3 ms, ko pa sem se pripel na padalo, je spremenil smer v severovzhodnik in nam pihal v hrbet. Tokrat smo zopet čakali 2h, da je sonce pogrelo Triglavski masiv in veter je zopet pihal v pravo smer. Moram reči da je vzlet zelo zahteven in zahteva veliko koncentracije pri vodenju padala nad seboj in teka po kamnitem terenu".
(kamnican)