baner
zagreb airport

Uredništvo Aerosvijeta na ovogodišnjem je sajmu generalne avijacije u High Wycombeu pokraj Londona imalo priliku upoznati se detaljno s novom inačicom “pile” Pilatusom PC-12

Piše: Ljubiša Marić; Foto: Venzin & Bühler, arhiva Pilatus Stansa, CH

 

Tvrtka Pilatus Aircraft iz švicarskog mjestašca Stansa probila se na svjetsku pozornicu proizvođača zrakoplova vojnim trenažnim zrakoplovima i proizvodnjom “bush” zrakoplova kao što je npr. PC-6 Porter (1959.). Pilatus PC-12, jednomotorni, brzi turbomlazni zrakoplov s kabinom pod tlakom za najviše devetero putnika, 1994. prvi put izlazi s proizvodne vrpce. Pilatus bilježi izvrsne rezultate prodaje tog zrakoplova certificiranog za letenje sa samo jednim pilotom; do 2007. prodao ih je 763 u 34 svjetske zemlje, među ostalim i klijentima kao što su australski Royal Flying Doctor Service ili kanadski Royal Canadian Mounted Police. Najviše zrakoplova ipak je postalo vlasništvom poslovnih ljudi koji ga veoma cijene zbog kombinacije udobnosti, brzine, vrlo dobrih obilježja s obzirom na potrebnu dužinu poletno-sletne staze te, dakako, zbog malih troškova uporabe.

 

Uspjeh PC-12 bez obzira na JAR

Prvi i jedini nedostatak tog zrakoplova koji mi pada na pamet, vezan uz komercijalne letove u Europi, zapravo se odnosi na pravila i propise. Naime, prema JAR-ovim propisima komercijalni operater ne smije letjeti jednomotornim zrakoplovom u IFR uvjetima. O tome se vode žestoke polemike, pogotovo u Velikoj Britaniji, i budućnost će pokazati hoće li se u vezi s tim išta mijenjati, vjerojatno u dodacima u novim EU-OPS-ovim pravilima. U drugim dijelovima svijeta takve su operacije dopuštene i uobičajene, stoga dvije trećine PC-12 odlazi upravo u SAD.

 

Posjet štandu tvrtke Pilatus PC-12 Center UK Ltd.

Na statičnoj izložbi sajma AeroExpo 14. lipnja detaljno smo se upoznali s PC-12 NG-om. Nakon podizanja akreditacija uputili smo se na dogovorenu lokaciju štanda tvrtke Pilatus PC-12 Center UK Ltd. Ondje nas je ponosno čekao HB-FVC serijskog broja 1001 i uz njega direktor poduzeća Bob Berry. HB-FVC je nakon nekoliko mjeseci u službi tvorničkog demonstratora već rezerviran za određenoga kupca, pa je stoga prelakiran u vrlo atraktivnu mišje sivu. Nakon kratkog razgovora o Hrvatskoj i Aerosvijetu te razgledanja “pile” uputili smo se i u zrakoplov. Unutrašnjost je prema kupčevoj želji opremljena u tzv. izvršnoj (engl. executive) verziji, koja, inače, prihvaća od šestero do osmero putnika na veoma udobnim sjedalima. Kokpit je po mom ukusu projektiran veoma pregledno. S predstavnikom tvrtke prošao sam postupak do paljenja motora. Svi sustavi, prekidači i tipke veoma su logično postavljeni, sve je na dohvat ruke i ne mora se previše tražiti, a kako slijedite korake postupka, na donjem MFD-u jedan za drugim brzo nestaju upozorenja i “lampice” sustava za uzbunu posade (CAS - Crew Alerting System).

 

NG – nova generacija 

O uspjehu PC-12 dovoljno govori podatak da najraniji termin za isporuku možete očekivati tek 2010., a do tada je rasprodano svih 180 zrakoplova za iduće dvije godine.

Dijelove se sklapa uglavnom u Stansu, a dijelovi trupa i krila obrađuju se u Portugalu (OGMA – Industria Aeronautica de Portugal, S. A.), nakon čega se ponovno kamionima dovoze u Švicarsku na završno sklapanje.

Nova, prerađena verzija PC-12 nosi dodatak NG (Next Generation). FAA i JAA izdat će joj registracijsko odobrenje 23. ožujka 2009.

 

Nova avionika Primus-Apex

Honeywell za PC-12 i njemu slične manje poslovne zrakoplove posebno izrađuje novu avioniku u staklenom kokpitu pod nazivom Primus-Apex, utemeljenu na arhitekturi Primus-Epic, koju nalazimo u novijim poslovnim i regionalnim mlažnjacima. Ona uistinu dobro zadovoljava potrebe pilota PC-12NG: tako nalazimo 4 x 10,4-colna LCD prikazivača, jedan Primary Flight displej (PFD) za pilota i kopilota te između njih dva pregledna multifunkcijska displeja (Multi Function Display – MFD) jedan iznad drugoga (vidi fotografiju).

PC-12NG ne leti samo na velikim visinama između većih međunarodnih aerodroma udaljenih i do 2800 kilometara nego se dobro snalazi i u VFR režimu koristeći se manjim, nepripremljenim i travnatima stazama. U snalaženju pomaže sustav upravljanja letom (Flight Management System – FMS) koji opskrbljuju dva GPS prijamnika. Upozorenja u vezi s terenom i okolinom dolaze iz baze podataka na razini svjetskog sustava EGPWS (Enhanced Ground Proximity Warning System), a TCAS (Traffic Alert and Collision Avoidance System) upozorava na druge zrakoplove na nebu. Ne moramo spominjati da je vremenski radar (Weather Radar) dio standardne opreme. Sva ta avionika mora biti opskrbljena odgovarajućom strujom i sigurnosnim sustavima, pa tako za sustav istosmjerne struje od 24 V nalazimo dva 300 A generatora te dvije baterije kapaciteta akumulatora 42 Ah. Pilatus dodatno ugrađuje tzv. sustav napajanja u slučaju nužde (Emergency Power System – EPS) s jednom baterijom od 24 V i pet Ah. Baterija, inače, osigurava napajanje za otprilike dva sata, no zapravo vam treba samo nekoliko minuta da ukucate plan leta i druge tražene podatke za let prije paljenja motora.

 

Brz i jednostavan unos parametara 

Podaci se u Primus-Apexu u FMS ukucavaju modulima. Pilatus takav način unosa naziva “radna aktivnost usmjerena na zadatak” (engl. task oriented workflow); počinje se tipkom “init” za ukucavanje podataka o položaju i provjeru baze podataka. Nakon toga ubacuju se podaci o težinama i vremenskim uvjetima tipkom “preflight”. Aktivna pista i ruta odlaska (npr. SID u IFR režimu) dodaje se tipkom “take-off”, a let završava unosom parametara uz pomoć modula “approach” i “landing”. Tako, zapravo, sastavljate plan leta za FMS koji se prikazuje u gornjem MFD-u u tablici i istodobno grafički na INAV-u, središnjoj karti.

Pogonski agregat dolazi iz Pratt&Whitneyja u Kanadi u obliku prerađenog motora pod oznakom PT6A-67P koji razvija 15 posto više snage od prethodnika, a kod “propa” riječ je o četverokračnome Hartzelleovom propeleru.

 

Između Meridiana i King Aira 

Na kraju, što drugo napisati nego da je PC-12NG vrhunska “pila”, ali, na žalost, ne i za komercijalni prijevoz u Europi. Zrakoplov je idealan za privatna ili tzv. korporacijska putovanja tvrtki kojima treba brz i udoban, ali i ekonomičan zrakoplov do europskih odredišta. Svrstao bih ga iznad Socatea TBM850 ili Piper Meridiana, ali u svakom slučaju ispod Beechcraft King Aira B200.

Okvirna je cijena za novi PC-12NG 4,5 milijuna američkih dolara.

 

 

Tehnička obilježja PC-12NG-a*

Dužina: 14,40 m

Raspon krila: 16,27 m

Visina: 4,26 m

Dužina kabine: 5,16 m**

Širina kabine: 1,53 m

Visina kabine: 1,47 m

MTOM: 4740 kg

Gorivni rezervoar: 1227 kg

Dolet: 2915 km***

Maks. brzina: 519 km/h

Potrebna dužina poletne staze: 808 m

Pogon: PT6A-67P

Snaga: 1200 KS

-----------------------------------------------

* radna verzija

** bez kokpita

*** dolet s troje putnika, FL300, NBAA IFR rezerva